2018-09-26 – Trots allt har inte X% röstat på Y

I riksdagen pågår just nu arbetet med att få till en ny regering. Det finns en övervägande samsyn om att inte släppa in SD i några förhandlingar, ofta med argumentet att X% valt att inte rösta på Y.

Mikael Damberg uttalade sig i Expressen med just det argumentet.

[…] trots allt är det 82 procent som inte har röstat på SD, och jag tror svenska folket förväntar sig att vi ska kunna komma överens och hitta en lösning i mitten av svensk politik.

Samma argument används även av flera andra samt riktade mot andra partier. I sak är uttalandet rätt, men det är inget argument för hur man ska agera i en regeringsfråga. Om argumentet vore underlag hur man ska agera i regeringsfrågan så skulle vi inte få en regering då inget enskilt parti har tillräckligt stöd för att regera själva. De som valde att rösta på X röstade inte på Y, utan de vill att X ska driva igenom så mycket av sin egna politik som möjligt och där X lyckas få ett brett stöd för sin politik kommer också denna att genomföras. Självfallet måste vi ha en stark regering och med det resultat vi har kommer det innebära att man söker en koalitionsregering med starkt stöd i riksdagen och tillsammans med de partier som vill driva mest snarlik politik. För att uppnå detta krävs en dialog med samtliga parter i riksdagen.

För vad är problemet att man får igenom sin egna politik även om det innebär att man får stöd av partier man inte tycker om?
Det är fortfarande sin egna politik som drivs igenom och man får inte automatiskt en annans åsikt genom att samtala. I aktuellt läge måste man mötas i frågor och kompromissa i syfte att driva igenom sin egna politik samt att den politik man har problem om ändras till sin fördel. Det enda sättet för att veta hur parterna ställer sig i frågorna är genom att samtala – och kohandla – vilket inte är samma sak som att ge stöd för den andra partens politik.

Hela tiden måste samtliga partier sträva efter att få igenom så mycket av sin egna politik genom kohandel och dialog med alla parter i riksdagen. Det fungerar inte att stänga ute ett eller flera partier på grund av att man inte delar åsikter i en del frågor. Däremot kan man omöjligt veta hur ett annat parti ställer sig i samtliga frågor utan att, för att parafrasera Ulf Kristersson, ”vara vuxen” och sätta sig ned för att samtala och söka konsensus. Det är dags att politikerna behandlar det mandat man fått av folket med vördnad och börjar arbeta aktivt för sina väljare och för den politiken man har blivit invald att driva – detta genom vuxna samtal.

Avslutningsvis ett citat av Ebba Busch Thor om vad som krävs inom svensk politik.

– Vi måste komma bort ifrån det här att man är så otroligt osäker på sina egna värderingar och sin egen politik att man blir skrämd bara av Sverigedemokraternas blotta närvaro i riksdagen.
– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna.


Källor till citat

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.